Izveštaj realizovanog 14-tog Spusta Bez Granica – 2017-te

Ovim izveštajem prezentujemo realizovane aktivnosti na samoj manifestaciji Splavarenje Ibrom Spust Bez Granica.

Prvi dan 08.07.2017

uspešno je ralizovan prema planu:

  • Organizacija i postavljanje kampa počelo je kako smo i planirari, postavljeni su šatori i tehnička oprama za potrebe u kampu za sve što je planirano.
  • Takmičenje u kuvanju ribljih čorbi počelo je na vreme i sve potrebno za takmičenje bilo je raspoloživo. Imali smo ukupno 7 takmičarskih ekipa uglavnom sa područja opštine Leposavić. Imali smo posetioce iz drugih opština koji su pratili takličenje i bili u društvu takmičarskih ekipa. Ove godine za pohvalu imali smo prvu žensku takmičarsku ekipu u kuvanju ribljih čorbi što je svakako bilo za pohvalu.

Posle celeodnevnog kuvanja čorbi u večernjim satima proglašeni su pobednici .

Rezultati bodovanja ribljih čorbi prema pravilu unapred najavljemom i koje stoji na našem sajtu dali su sledeću poredbenu tabelu:

Redno

mesto

Naziv ekipe Broj poena
1. Darko i njegove žene 1+3+3+3+1+3+1+3+1=19
2. Laso – Dejan Savić 3+2+2+3+3+2=15
3. TSO Leposavić 2+2+3+1+3+1=12
4. Ibarsko Postenje 1+2+2+3+2+1=11
5. KiM – Kovačevići 2+2+2+1=7
6. Kile 3+1+1=5
7. Žugi Vukša i Prijatelji 1+2=3

Može se reći da su sve riblje čorbe bile izuzetnog kvaliteta i da su nijanse presudile u bodovanju. I sigurno možemo reći da ovom našom manifestacijom upravo usadjujemo tradiciju kuvanja riblje čorbe pored Ibra. Ekipe koje su aktivno uzele učešća daju svoj doprinos kvalitetu same manifestacije. Naravno princip bodovanja sastoji se u podovanju nezavisne komisije koja je ovog puta bila sastavljena iz 5 članova iz različitih sredina (Kikinda, Smederevska Palanka, Zubin Potok, Leposavić i Leposavić) i u bodovanju učestvuje po jedan predstavnik ekipe koja kuva time se ostvaruje neutrlanost bodovanja a i sama poslovica kaže ” o ukusima ne treba raspravljati”, već samo bodovati pa ko sakupi dovoljno bodova neka pobedi.

Galerija koja prikazije princip bodovanja

  • Imali smo na raspolaganju bazen za igre bez granica i sva deca uzrasta iz osnovne škole koja su došla imala su pristup ali konkretno nismo imali dovoljo dece da bi formirali ekipe kako bi se raelizovale aktivnosti.
  • Imali smo aktivnosti na užetu i stabilnosti pri penjanju kao prezentaciju Gorske Službe Spasavanja. U uskovima koje smo imali, posetioci su mogli da učestvuju u penjanju. Ove godine za pohvalu uključili su se i prijatelji iz OutdorIn organizacije iz Zubinog Potoka što je svakako unapredilo sam događaj.
  • Na terenu posetioci su rekreativno igrali fudbal i basket što je takodje bio cilj pri samoj najavi, nije bilo na žalost mnogo takmičarskih ekipa pa su rekreativci uzeli učežće u dali doprinos samom dogadjaju.

Dodeljene su i zahvalnice prijateljima manifestacije  i priznanja takmičarima

  • U večernjim satima bend Vaske, Mikan i Čalton pozitivno su začinili atmosferu u kampu Spust Bez Granica izvodeći poznate rok muzičke numere uz akustiku gitara, što je dodatno opustilo posetioce kamapa u vreloj letnjoj večeri.

Družili smo se negde do 23:30 posle čega su kamperi ostali da kampuju a ostli polako da se spremaju za jutarnji adrenalinski deo manifestacije Splavarenje Ibrom Spust Bez Granica -2017 – br. 14 sve do Raške.

Drugi dan 09.07.2017

od ranih jutarnjih časova negde od 06:00 počeli smo sa pripremama čamaca i ekipa za splavarenje.

Svi koji su planirali da učestvuju na vreme su počeli da se prikupljaju bilo sa svojim plovilima ili da dolaze da zaduže plovilo. Aktivno su učestvovali u duvanju čamca i pripemi potrebnih stvari za na vodu ali i hrane i osveženja za sunčano splavarenje.

Imali smo 17 posada čamaca koje su pošle na splavarenje Ibrom Spust Bez Granica. Pred sam polazak odustale su tri ekipe.

Svi zainteresovani za splavarenje započeli su organizovanim startom od 10 časova splavarenje sve do Raške.

Tokom splavarenja imali smo dve manje povrede učesnika koji su se nesvesno povredili ali su odmah posle zbrinjavanja i nastavili dalje da splavare. Jedna povreda glave (dve kopče) dok druga noge (takodje dve kopče). Ekipe koje su brinule za bezbednost svih učesnika na splavarenju odreagovale su adekvatno i povredjeni su zbrinuti i transportovani i vraćeni na splavarenje jer su učesnici sami insistiradi da nastave druženje.

Nivo Ibra ove godine bio je malo niži tako da smo stigli u Rašku negde oko 16:30, gde nas je na cilju čekao vojnički pasulj i osveženje uz birane muzičke numere DJ-a.

Posle pristizanja svih ekipa i pakovanja splavareske opreme učesnici su ručali i uživali u čarima bazena u Raški ili već kako se ko organizovao da bi se svi sakupili do 18 časova na autobuskoj stanici u Raški gde nas je čekao organizovani povratni prevoz za sve učesnike. Oko 18:30 stigli smo do kampa gde smo pakovali svoju opremu, osvežli se na bazenu u Postenju gde je kamp i pošli kući, time možemo reći da je uspešno realizovana 14-ti put manifestacija Splavarenja Ibrom Spust Bez Granica -2017.

U turizmu da bi neka manifestacija mogla da nosi prefiks TRADICIONALANA potrebno je da se 15 godina za redom izvršava. Mi se polako približavamo zvanju TRADICIONALANA MANIFESTACIJA, što upravo ukazuje sa koliko entuzijazma, energije, volonterskog rada svih ovih godina, smo okupljali mlade da rade na unapredjenju omladinskog života, pozitivne promocije opština Ibarske doline i sopstvenog društva u kome živimo.

Krenuli smo da realizijemo ovu ideju kao pokušaj saradnje dve opštine Leposavića i Raške, a već 2018-te ćemo postati TRADICIONALANA manifestacija u turizmu našeg društva….

Splavarenje Ibrom - Rafting to Ibar

Rafting na Ibru predstavlja splavarenje i spustanje niz reku čamcima i splavovima u podnožju Kopaonika od opštine Leposavić do opštine Raška