Android – protokol

2018 – Јул – 07, Субота

КАМП манифестације Спуст Без Граница

Свима онима који први пут долазе на манифестацију морамо да предочимо неколико значајних савета који су битни чак и за оне искусне.

Када се спремате да пођете на камп обавезно још једном проверите да ли сте понели све личне ствари и камперску опрему неопходне за овај угођај: ( шатор, нож, виљушке, машице за окретање роштиља, ћумур, прихватни суд за роштиљ, пиће за освежење ….) и наравно добро расположење.

Сви они који долазе из правца Рашке ка Лепосавићу а имају страх од административног прелаза на Јарињу треба да знају следеће: да уколико вас неко информативно пита “докле идете” слободно им предочите да “учествујете на манифестацији сплаварење Ибром Спуст Без Граница која је најављена код свих надлежних па и код њих” на прелазу. Даљом вожњом стижете до кампа који вам се налази за десне стране у месту Постење. Пређете мост и одмах стижете у камп.

Како доћи до нас и када стигнете у Камп !

10:00 – Подизање КАМПА и монтажа техничке опреме

kamp-200

Уколико желите да кампујете поред добре воље потребно је да имате камперску опрему своју или да изнајмите од организатора. Уз нашу подршку ПСД – Планинарско Смучарско Друштво Копаоник и Извиђечког савеза Лепосавић биће успостављен и формиран камп.

13:30 – Такмичење у кувању рибљих чорби у кампу

Они који полазе да кувају рибљу чорбу намернице, тајне зачине за освајање победничког трона, котлић кутлачу, кашику…Дрва и место за такмичење у кувању рибље чорбе ми обезбеђујемо вашом пријавом,

Пропозиције за такмичење су: Чорба мора бити кувана од самог почетка у кампу, дакле не прихватају се чорбе које су пола спремане ван кампа. Ту контролу врше људи и из других такмичарских екипа али и организаторска комисија такмичења. Чорба поред зачина и рибљег меса не сме садржати друге врсте меса које нису рибље. Комисија за узорковање и оцењивање чорби на такмичарски сто доћи ће код вас и узети чорбу у тањир за оцену при чему ћете добити ваш лични такмичарски број. 

kotlic

НАЧИН БОДОВАЊА ЧОРБЕ ЈЕ: У просторију за оцену квалитета чорби улази појединачно по један представник жирија и даје оцену за прве три најбоље чорбе. Најбоља добија 3 поена, друго-пласирана 2 и трећа по квалитету 1 поен у чаши поред тањира,док остале чорбе не добијају поене. Жири остаје у просторији да настави и прати бодовање чорби испред сваке такмичарске (куварске) екипе која бодује на једнак начин као и жири са по (3, 2, 1 поеном). На крају жири и организатор пребројавају сакупљене поене и проглашавају победнике.

I – Место 100e, II – Место 60е, III – Место 40е

15:00 – Презентација Горске Службе Спасавања 

gss190x143Они ће нам на базену презентовати какав је то позив бити спасилац. Испричаће нам неке своје догађаје са спашавања. Представиће нам своју организацију које могућности поседује њихова организација. Учествоваће на сплаварењу и бити подршка нашој организацији у обезбеђивању сплавара који ће сплаварити у недељу.

15:30 – Игре Без Граница у кампу!

Обзиром да се манифестација односи на Сплаварење и рад на води, ове године настављамо са реализацијом веселих игара на самом базену у облику Игара Без Граница!kamp2-x72

Прошло годишњи успех што се самог садржаја на Играма Без Граница обавезује нас да радимо на унапређењу и тог домена саме манифестације. Пропозиције такмичења су да екипа за такмичење треба да има 6 такмичара 3 мушка и 3 женска који ће пролазити програм игара без граница.Награде су симболичне јер је првенствено циљ дружење!

17:00 – Спортска такмичења

Имају за циљ да активирају младе кроз рекреативно бављењем спортом на кампу.

Фудбал, одбојка, баскет јесу могућности широког репертоара за сваког по нешто.

Дакле ради се о идеји дневног турнира у фудбалу, баскету и одбојци са екипама представницима Општина кроз које протиче Ибар и гостујућих факултета. Надамо се да ће се пријавити барем по једна екипа из сваке Општине Ибарске долине а уколико их буде више садржај ће бити богатији. Награде су симболичне јер је првенствено циљ дружење и презентовање Општина и факултета!

20:30 – Проглашење победника

са спортских такмичења , игара без граница и кувања рибљих чорби. Упалићемо логорску ватру.kamp3

21:00 – Концерт

уз акустичне и умерене звуке у складу са окружењем, добрим расположењем и вердим небом доживећемо незаборавно дружење.

01:00 – Повечерје и одлазак на спавање како би смо се спремили за сутрашње сплаварење.

2018 – Јул – 08, Недеља

СПЛАВАРЕЊЕ низ Ибар Спуст Без Граница

Шта треба имати на уму!

На рафтинг могу сви од 16-60 година старости који испуњавају следеће услове:

Сваки учесник на РАФТИНГУ УЧЕСТВУЈЕ НА ВЛАСТИТУ ОДГОВОРНОСТ!

 • Сваки учесник мора бити добар пливач они слабији пливачи морају носити пливачке прслуке!
 • Деца старија од 7 година могу да учествују САМО УЗ ПРАТЊУ ОДРАСЛЕ ОСОБЕ.
 • Буде доброг здравља а према потреби да консултује свог лекара

АПСОЛУТНО НИКО од учесника који има следеће здравствене проблеме не треба да сплавари:

 1. Срчане проблеме
 2. Хипертензије
 3. Проблеме са кичмом и скелетног-система
 4. Дисајне проблеме
 5. Нервне проблеме
 6. Трудноћа
 7. Проблеме са видом
 8. Буде под утицајем фармацеутских лекова, алкохола, дроге

07:00 – Припрема за сплаварење, долазак, паковање и спремање чамаца.

Добра припрема за сплаварење је пола посла:

Сви који су камповали потребно је да упакуbedz_spust_bez_granica200x200ју своју опрему а могу је оставити да буде безбедна у својим возилима или на самом базену где ће вас чекати до вашег повратка.

 • Потребно је да се пријавите код организатора за евиденцију сплава или чамца обзиром да је ове године уведена симболика “победник сплаварења Ибром Спуст Без Граница” па нам је потребна евиденција учесника.
 • Потребно је да стигнете негде око 07:00 у камп како би сте преузели свој чамац ако сте га изнајмили или да припремите и надувате свој ако са њиме долазите.
 • Потребно је да обезбедите херметичку посуду (буренце са поклопцем) у којој можете чувати ваше ствари, лична документа и техничку опрему од влаге.
 • Обавезно понеси средство за заштиту од сунца, кабаницу и шешир како би били спремни за све могуће варијанте временских прилика!!! Како се не би опекли од сунца, јер јаче пржи на води. ПС. причамо вам све из искуства!
 • На ногама најбоље су сандале које повезују зглоб јер се брже суше али нису лоше ни старе патике да би осигурали ноге од повреживања на камењу у реци.

10:00 – Почетак сплаварења

Потребно је да се сачека организовани старт Сплаварења које ће бити звучно оглашено. Како би сви кренули у исто време пошто постоји симболика такмичења.Logosbg-2013-200x200-

Ујутру када крене сплаварење сплавари морају да обрате пажњу:

 • Не бацају смеће у Ибар.Сваки чамац добиће кесу за сакупљање смећа у чамцу. потребно је да остане чиста и после нас!!!
 • Не скачу са чамца директно на главу јер не познајете дно реке па може доћи до повређивања. (пишемо из искуства)
 • Понесу заштитно одело и шешир за превише топао дан како не би изгорели на сунцу.
 • На ногама имају сандале или старе патике чиме штите своја сопала од подводних повреда.
 • Понесу буре са поклопцем у коме можете чувати своје техничке ствари од квашења али и резервно одело и храну ЈЕР СТЕ ВИ ДИРЕКНО ОДГОВОРНИ !!!
 • Буду солидарни и пруже подршку другом чамцу уколико је то неопходно у случају незгоде.

Када стигнемо у Рашку!!!

16:00 – Планирано време доласка на циљ поред базена у Рашки

Раздуживање и паковање сплаварске опреме. 

16:15 – Ручак на циљу

На базену у Рашки планиран је ручак и освежење за све учеснике после сплаварења.

18:00 – Превоз људи аутобусом до места старта и повратак кући

 • Сви учесници сплаварења који су сплаварили са својим сплавовима и чамцима моћи ће да врате своју опрему до места старта са камионом који ће чекати код базена у Рашки.
 • После ручка и паковања опреме треба да одете до аутобуске станице где ћете бити аутобус “Кавим – Рашка” са својом линијом за враћање сплавара да места старта.
 • Морате на време да се јавите организатори да би смо као организато дефинисали све потребе манифестације.

За све нејасноће контактирајте нас!

logotip-pocetak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *