Цвет Божур – симбол достојанства, храбрости и одважности !

Божур важи за биљку која спада међу најзахвалније за одржавање, а његови раскошни цветови најлепши су украс башта и домова у пролеће.

Познат је и по латинском називу Паеониа. Име је добио по грчком Богу Пеону који је излечио Плутона овом биљком. Зеус је морао да преобрази ученика у прекрасан цвет кад је показао да овај више обећава од учитеља.

Међу првим народима на свету који су препознали његову лепоту били су Кинези. Њихово стрпљење заслужно је за однеговани први култивисани Божур.

Опис биљке

Реч је о раскошном цветном грму који расте висине и до 1 до 2 метра. Цветање траје од средине маја до средине јуна, у љубичастим, црвеним, белим, розем и жутим бојама.

Раскошни цветови божура и њихова способност да нам се свако пролеће враћају и то 100 година или чак и дуже, само су једна од неверојатних чињеница о овој Божуру.

Чувар Косова, брака и жене: Божур доноси срећу на свим пољима!

Значење бијке

Значење овог цвећа је вишеструко, представља следеће вредности:

  • част, поготово за људе који доносе част целој својој породици кроз успех богатство
    •романсу и романтичну љубав с посебним нагласком на љубав између двоје странаца

Када млада бира цвеће за свој букет, саветује се да обавезно у њега уврсти и божуре јер симболизују срећан брак и склад брачног пара.
• Непоту у свим облицима

  • Негде га ипак сматрају несрећним и цвећем који симболизује срамоту и срам

Цвет који се не поклања драгим особама: Женама може да донесе несрећу!

Значење боја

Значење које цвет има се мало мења због нијансе или боје. Међутим, постоји неколико боја које мењају оно што божур значи, а то су:

Ружичаста: најромантичнија боја божура -идеална за венчане букете и уређење стола

Бела или светло ружичаста: приказује срамежљиви аспекат значења, те може да значи жаљење или извињење због неке непријатности

Јарко црвена: ова боја се највише цени у Кини и Јапану и повезује се поштовањем. Уједно је и најзначајнији симбол богатства и просперитета у тим културама.Због гордог држања, боје живота, лепоте, богатства и сједињења, црвени божур цвет симболише част и богатство. Код нас је божур познати симбол Косова. Божур прочишћава и да тера зле духове

Одређени облик божура, познат и као „биљка Паеониа“, вековима је део источне традиционалне медицине, те се сматра биљком која тера негативну енергију и зле духе. Лекари традиционалне медицине верују да је одлична и за болове у стомаку и проблеме с мокрењем.

Недавна научна испитивања спојева у овом цвету показују велики напредак у откривању лека против накупљања мастоцита, тешких инфекција отпорних на антибиотике и упалних реакција без узрока.

Порука ове биљке

Памтите како се ваша дела одражавају на вас и друге, те увек поступајте часно и с поштовањем.
Не бојте се се да се извините ако погрешите и поделите своју љубав с другима.

Цвеће за срећну породицу: Божур привлачи обиље у дом а кактус лошу енергију!