Kopaonik u letnjem periodu

Pristupačani tereni i prijatni pejzaži Ibarske doline i brdima južne strane Kopaonika idealani su za lagano planinarenje i planinski biciklizam.

Netaknuta priroda i veliki broj izvora i potoka, prirodni vidikovci i blaga klima samo su neke od prednosti i načina da se privuku turisti i oživi ovaj vid rekreacije u Ibarskoj dolini.

Ove staze i predeli učiniće da se zaljube u biciklizam i oni koji ga možda nisu voleli.

Kopaonik je planinski masiv centralne Srbije. Prostire se u pravcu severozapad – jugoistok u dužini od 82 km i širini 40 – 60 km. Oivičen je rečnim dolinama Ibra na zapadu, Jošanice na severu, gornjih tokova rečnih sistema Toplice i Rasine  na severoistoku i istoku i Laba na jugu i jugoistoku. Na jugu se spušta prema Kosovsko-metohijskoj kotlini.

Vikend na Kopaoniku leti predstavlja lokaciju idealnu za sklanjanje sa tropskih vrelina iz užeglih gradskih zona. Šarena ponuda aktivnosti koju nudi Kopaonik u letnjem periodu zadovoljiće naprobirljivije. Radi se na savremenim sardžajima koji se nalaze na samom vrhu planinae i okolnim opštinama koje gravitiraju u krugu od 30 km od Pančićevog vrha. 

Sve okolne opštine kojima pripada Kopaonik ( sa juga Leposavić, sa istoka Brus, sa severa Aleksandrovac i zapada Raška ) sa svojim potencijalima i letnjim dogadjajima daju šansu istraživačima i avanturistima da ga istražuju i posete. Pančićev vrh Kopaonika od 2107 m dele opštine Leposavić, Raška i Brus tako da mu se može prići iz više opština  odmah na jugu nalazi se crkvište Nebeske Stolice odakle puca pogled prema Kosovu i Metohiji dok sa vrha Pančića preglednost pogleda radijalno u krugu daje u pogledu svestrane lepote Srbije i okruženja koje možete videti kao sa krova!

Kopaonik leti, bez snega, možda je lepši, pitomiji i bogatiji nego zimi. Pruža ogromne mogućnosti za aktivan odmor. Šetnja obeleženim pešačkim stazama u pratnji obučenog turističkog vodiča ( Nacionalni park Kopaonik), ozbiljnog planinarenja, paraglajdinga, škole jahanja, vožnje biciklom ( 2012 godine otvoren je  prvi bajk park u Srbiji u kojem  ljubitelji planinskog biciklizma imaju na raspolaganju tri staze za spust dužine pet kilometara izgrađene po standardima Evropske unije i Kanade),vožnje dzipovima, vožnje kvadovima, panoramska vožnja žičarom do Pančićevog vrha , zdrave hrane do kupanja u planinskim potocima, rečicama i bazenima. Turistički potencijal planinskog turizma na Kopaoniku iz godine u godinu dolazi sve više do izražaja a ovog leta je obogaćen novim adrenalinskim aktivnostima kao sto su vožnja bobom na šinama, zip-line, tubing….a otvoreno je igralište za decu u dolini sportova…
Ako imate istraživački duh, možete da napravite jednodnevni izlet do narodnog svetilišta Metođe ili do Semeteškog jezera,  gde  možete da se odmarate na plovećim ostrvima, doći do kampa manifestacije Spust Bez Granica, ili se spustiti do Nebeskih Stolica ! Toliko toga u krugi od 30 km ….

Samokovska reka i dišite punim plućima,  ili uživajte u pogledu na Kopaonik i okolinu sa brojnih vidikovaca ove zaista bajkolike i neobične planine.  Jedna od stvari koju ne možete da uradite na moru je branje najukusnijeg šumskog voća: jagoda, malina, kupina i borovnica, kojima je planina prekrivena kao i najkvalitetnijih vrsta gljiva…

Upoznati Kopaonik znaci upoznati jedan od najdivnijih krajeva centralne Srbije. Gazićete najmekaniju travu, uživati u najfinijim bojama i mirisima raznorodnih cvetova. Vode i divnih izvora na sve strane a bistri planinski potoci i divovske četinarske i listopadne šume su svedoci koliko je ovde priroda bila izdašna u izlivu svoje lepote.

Zbog svojih jedinstvenih prirodnih vrednosti, očuvanih visoko planinskih predeonih celina i autohtonih šumskih ekosistema, kao i kulturnog nasleđa, područje Nacionalnog parka Kopaonik, stavljeno je, kao dobro od opšteg interesa, pod zaštitu države Zakonom o NP Kopaonik 1981. godine (”Službeni glasnik RS”, 29/88). Centralna uprava sa administracijom – sedište JP„Nacionalni park Kopaonik” je u turističkom kompleksu Suvo Rudište.

NP Kopaonik prostire se u severnom delu planine koji predstavlja planinsku površ koja se još naziva i Ravni Kopaonik prosečne visine od 1700 m koji je ujedno i najviši (Pančićev vrh 2017 m) i najšumovitiji deo planine. U Ravni Kopaonik je kao najvrednija predeona celina usečen basen Samokovske reke, dok prostor nacionalnog parka zahvata i gornje delove planinskih padina prema dolinama Ibra, Jošaničke, Gobeljske i Brzećke reke, kao i prema izvorišnim pritokama Toplice.

Područje nacionalnog parka se prostire na teritoriji opštine Brus 4.219,56 ha (34,85%) u delovima osam katastarskih opština i na teritoriji opštine Raška 7.886,47 ha (65,15%)  u delovima deset katastarskih opština (Raški i Rasinski okrug u južnom delu centralne Srbije). Ukupna površina nacionalnog parka Kopaonik je 12.106,03 ha.

Prostornim planom područja Nacionalnog parka Kopaonik (”Službeni glasnik SRS”, broj 3/89, Službeni glasnik RS, broj 95/09) definisane su tri zone zaštite i zaštitna zona Nacionalnog parka.

Zona I stepena zaštite obuhvata 1.459,05 ha (12,10%). U ovoj zoni zaštite se nalazi 13 prirodnih rezervata (opština Raška: Barska reka, Kozje stene, Jankove bare, Samokovska reka, Vučak, Mrkonje i Gobelja; opština Brus: Bele stene, Metođe, Jelak, Duboka, Jelovarnik, Suvo Rudište), 27 spomenika prirode ( na teritoriji opštine Raška 15 i 12 na teritoriji opštine Brus), i 18 nepokretnih kulturnih dobara (11 na teritoriji opštine Raška i 7 na teritoriji opštine Brus).

Zona II stepena zaštite obuhvata 3.941,46 ha (32,60 %). Najveći deo prostora u ovom stepenu zaštite se nalazi u slivovima Barske i Samokovske reke i manji prostor na lokalitetu Pančićev vrh (9,85 ha) na teritoriji opštine Raška. Ostali prostor se nalazi na teritoriji opštine Brus i obuhvata predeone celine: Jaram – Brzećka reka, Duboke površine, lokalitet Pančićev vrh.

Zona III stepena zaštite obuhvata 6.691,243 ha (55,30%)

Oko područja nacionalnog parka predviđena je zaštitna zona koja zahvata ukupno 20.538,27 ha, od čega 10.379,23 ha u okviru opštine Raška, 5.945,17 ha u okviru opštine Brus i 4.213,87 ha u okviru opštine Leposavić.

Rafting

Splavarenje - Rafting