02. i 03. 11. 2019 – Realizovana planinarska akcija Šatorice 2019 – povodom 130 godina imenovanja Nebeskih stolica (1913m)

U ova dva dana uspešno je ralizovana planinarska akcija Šatorice – 2019 u organizaciji PK Kopaonik iz Leposavića i Planinarskog Saveza Srbije.

Povod je bio osvajanje vrha Vojvode Mišića (Nebeske stolice)  koji je ujedno i dobio naziv pre 130 godina. (1889-2019).

Planinari su pohodili na vrhove južnih obronaka Kopaonika i uživali u jesenjim bojama.

Slike govore više od reči. Uživaje .

U subotu rano krecemo do rudnika Žuta Prla iznad Leposavića gde je start akcije.

Idemo do spomenika Lokvica ,gde se odvajamo u dve grupe, jedna krece na dužu stazu od 24 km, nas dvanaestoro a ostali idu nazad prema Leposavicu.

Izlaskom na južni greben Kopaonika krećemo na celodnevnu turu,Rajiceva gora1400,Mali Čir,Veliki Čir 1369,Planicka Stubica 1297,Vrletnica 1356, do sela Belo Brdo , naselja Sandžak gde smo noćili u školi koja nazalost ne radi vec 15 et godina. Škola očuvana, jos stoje crtezi dečiji po zidovima ali klackalica na igralištu zarasla u korov.

Ljubazni domaćini su nam nalozili u učionici gde smo se družili a kasnije i na prostirkama i u vrećama spavali.

Sutra nas je cekao jos jedan naporan uspon,mnogo kraca staza ali ostriji uspon. Pridružili su nam se planinari iz Kraljeva i troje iz Kosovske Mitrovice. Krećemo od škole na kotu Karaula 1328, Bugarina 1636 i izlazimo na Nebeske solice 1913, spustamo se preko Crkvine 1793, i Vojetina 1561 do rudnika Belo Brdo.

Izlaskom na Karaulu i Bugarina ulazimo u oblake guste magle i jake udare vetra, izuzetno teško ali opet ono čudesno kod nas planinara da i u takvim uslovima je osmeh na licu . Tek silaskom u niže predele i izlaskom iz oblaka ,počinju vidici a okrenuvši se i pogledavši kroz šta smo prošli, samo je bio jedan uzdah,uh!

Predivna akcija,domaćini koji su uvek izuzetno ljubazni,odlično organizovani. Meštani koji su nas usput dočekivali sa toplim čajem i naravno rakijom planinarili smo i presli ovu prelepu stazu i spunili vikend predivnim osećajem.

Splavarenje Ibrom - Rafting on the Ibar river

Rafting na Ibru predstavlja splavarenje i spustanje niz reku čamcima i splavovima u podnožju Kopaonika od opštine Leposavić do opštine Raška