19.04. – 21.04.2019 – Uspešno realizovana planinarska akcija ” Rogozna – 2019″

Planinarski Savez Srbije – PK Kopaonik- Leposavić

I Z V E Š T A J – sa tradicionalne planinarske akcije ,,ROGOZNA- 2019”

U organizaciji PK Kopaonik- Leposavići i PK Berim – Zubin Potok, prema planiranom planu i programu izvedena je od 19 do 21.aprila 2019.godine jedanaesta tradicionalna planinarska akcija ,,Rogozna- 2019” na planini Rogozna.

Na akciji je učestvovalo 109.učesnika iz 9.planinarskih klubova, 4. udruženja građana, organizacija i više pojedinaca iz raznih krajeva R.Srbije.

  • Akcija je počela, okupljanjem jednog dela učesnika u Leposaviću u petak, u popodnevnim časovima, odakle je bio organizovan prevoz u 18.čas do sela Grubetiće, nedaleko od Novog Pazara. Smeštaj i noćenje organizovano je u OŠ Jošanica u selu Grubetiće.

Većina učesnika uzela je učešće samo jedan dan i dolazkom prvog dana u subotu 20.04.2019. organizovanim prevozima do sela Grubetiće, gde je bio start. Akcija je izvedena kroz realizaciju tri staze. Nakon prijavljivanja svih učesnika krenuli smo na stazu prvo sa usponom na Jeleč grad- 1262m.

Kupasti, stenoviti, vrlo atraktivni šiljak na čijem vrhu je bila izgađena tvrđava, čiji su ostaci vidljivi i danas.

Todor Nikolić, poznavalac istorije ovoga kraja upoznao nas je sa istorijom Rogozne. Sa Jeleč grada, grebenom, izlazimo oko 13.čas na Crni vrh- 1479.m, koji je najveći vrh planine Rogozne.

Dan  lep i sunčan, kakav se može poželeti za prirodu. Odmaramo kod jezera u vidu jednostraničnog trogla, u podnožiju vrha, gde je poznati letnjikovac i saborište ovoga kraja.

Ovde smo se razdvojili u dve grupe. Jedna koja se vratila za selo Grubetiće stazom koja obilazi sa južne strane Crni vrh i druga grupa koja je produžila do planiranog cilja do sela Bube. Ova staza vodila je grebenom preko Velikog krša, sela Vitakovo i Zagrađa.

Naj spremniji izašli su i na Bubski šiljak- 1282.m.

Ova staza je bila dužine oko 20km sa usponom oko 1000.m i spuštanja oko 900.m. Treća grupa je prošla stazu od sela Rajetića, preko Crnog vrha i Jeleč grada do polazišta. Grupe su se susrele između Jeleč grada i Crnog vrha.

  • Drugi dan akcije, izvedene su dve maršute. Prva,  organizovanim prevozom, učesnici su preveženi iz sela Bube do sela Zlatara, gde je bio start 16.učesnika. Ova maršuta se kretala, prvo usponom na Mlječnjak- 1343.m.

a zatim vencem planine Rogozne preko sela Junake, Vojmisliće, Cerovika- 1222.m. i sela Lovac do manastira Banjska, gde je bilo zatvaranje akcije. Druga grupa izvela je uspon iz sela Bube na Bubski šiljak- 1282.m., a zatim obilazak Ibarskog Kolašina sa organizovanim prevozom do Banjske.

Ovde su se spojile obe grupe i organizovanim prevozom učesnici su prveženi do Leposavića gde je bio kraj akcije.

Bila je ovo još jedna uspešno izvedena prolećna tradicionalna planinarska akcija na planini Rogozna, koja je probudila ovaj kraj na kojem prostoru sve manje živi stanovnika, a koji nas uvek radosno dočekaju i uzmu učešće, osetivši život i da nisu potpuno zaboravljeni.  Zahvaljujemo svima koji su pomogli da se ova akcija izvede i to: za organizaciju logistike prevoza Sportsko-turističkoj organizaciji-Leposavić, Opštini Zubin Potok za ručak u s.Bube, OŠ- Grubetiće, OŠ-Bube, PSS-u i učesnicima koji su uzeli učešće uz deo samofinansiranja .

Izveštaj dostavio:Vodič MB 165. Radoljub Knežević

 

Splavarenje Ibrom - Rafting to Ibar

Rafting na Ibru predstavlja splavarenje i spustanje niz reku čamcima i splavovima u podnožju Kopaonika od opštine Leposavić do opštine Raška