O komšijskim opštinama Leposavić i Raška koje povezuje reka Ibar ..

Krećemo iz Leposavića prema Raški jer su to granične komšijske opštine srednjeg toka Ibarske doline i povezane su Ibrom tako da tok reke definiše pravac opisa i vezivanja….

Leposavić je najsevernija Opština Kosovsko-Mitrovačkog okruga dok je Raška južna Opština Raškog okruga i kao najbliže komšije kako to u Srbiji biva postoje neraskidive veze i medjusobne upućenosti što je i normalno jer ko ne saradjuje sa komšijom taj nije normalan . . . Pa tako i mi rešismo da zajedničkim snaga pokrenemo nešto lepo na dobro svih !

Pored Ibra koji teče, vezuje i obavezuje postoji još mnogo značajnih turističkih tačaka koje simbolički stoje i podsećaju da prirodne lepote koje nas okružuju koje trebaju da se otkiju i pokažu očima sveta da dodje i poseti nas kako bi uživao u prirodnim lepotama i toplim ljudim . . . Pančićev Vrh (2017 m) je vrh Kopaonika i krov Srbije koji upravo povezuje i obavezuje obe opštine na saradnju i kao svetionik markira jug centralne Srbije . . .

Prosek nadmorske u kojima centralno stanovništvo živi i radi je od 450 do 550 metara što svrstava obe opštine u brdsko-planinske.

  • Logično je to, jer južne padine Kopaonika leže upravo u Leposaviću dok zapani obronci Kopaonika nalaze se u Raški.
  • Rogozna kao masiv, daruje istočne obronke Leposaviću dok se severni kraci pružaju u Raški. Usek ova dva masiva, upravo je Ibar zasekao i odvojio kao dve geografdke celine. Rašku dodatno planinaskim masivima oplemenjuju istočni kraci planine Golija što svakako predstavlja dodatni potencijal i lepote …

Flora i fauna obe opštine veoma je slična jer kao što napomenusmo planinaski masivi zajednički pripadaju obema opštinama što sigurno predstavlja zajedničku kuću za njene žitelje i stanovnike biodiverziteta.

Obe opštine imaju svoje autentičnosti i bliskosti što je svakako bogatstvo kojim se treba dičiti …. Raška kao opština koja ima razvijenu turističku bazu i infrastrukturu i ozbiljnim pristupom prema turizmu predstavlja vodilju Leposaviću za razvoj turističkih potencijala što svaka ima za cilj zavojno unapredjenje podkopaoničkog područja…

Zajedničkim radom na ovoj manifestaciji otvaraju se novi horizonti i stvaraju novi potencijali za saradnjom i razvojem novih ideja i planova u obema opštinama.

To što politička situacija čini SVE, da ostanemo unazadjeni i nerazvijeni radi lakše manipulacije obema opštinama, treba upravo da nam bude pokazatelj za jačanje saradnje i sagledavanje mogućnosti napredka za još više i bolje a na dobro svih . . .

Ako uvek imamo to na pameti i zrelo sagledavamo okruženje razumeće se potreba za postojanjem jedne ovakve manifestacije koja na lep način predstavlja ovaj prostor i Srbiju širom sveta ! Potencijali koji postoje za unapredjenje sigurno su veliki ali satbilnim i mirnim tokom radi se na održivosti, promociji seoskog turizma, planinskog turizma u letnjem i zimskom periodu uz vodeni potencijal Ibra razvijaju se strategije za razvoj što sigurno ostavlja neizbrisiv dobronamerni trag za sve. Jer bitno je da podstaknemo i druge na razmišljaju razvojno u skladu sa prirodom o čemu mi pričamo…

Splavarenje Ibrom - Rafting on the Ibar river

Rafting na Ibru predstavlja splavarenje i spustanje niz reku čamcima i splavovima u podnožju Kopaonika od opštine Leposavić do opštine Raška