Šta je splavarenje Ibrom Spust Bez Granica ?

Mi smo organiazacija mladih i entuzijasta iz Leposavića koja svojim radom i resursima u letnjem periodu organizuje omladinu i daje kvalitetan sadržaj regionu Ibarske doline !

Rafting srednjim tokom reke Ibar u podnožju Kopaonika počinje na teritoriju opštine Leposavić a završava u opštini Raška.

Manifestacija je zamišljena kao zajednička ideja organizatora omladine iz opština Leposavić i Raška koja radi na:

  • Razvoju i obrazovanju mladih
  • Podrška ugroženim društvenim grupama i pomoć u vanrednim situacijama
  • Zaštiti životne sredine

Omladina koja je okupljena oko organizacije Splavarenje Ibrom “Spust Bez Granica” i prijatelja manifestacije i ove godine realiziovaće manifestaciju Spust Bez Granica. Veoma veliki broj mladih koje redovno obilazi i jednu i drugu opštinu pozitivno reaguje i odaziva se ovoj ideji.

Ideja je sažeta u samom imenu manifestacije i ona traje iz razloga zato što svi oni koji imaju širinu u razmišljanju uzimaju učešće i pomažu manifestaciju. Sama manifestacija zamišljena je u dva dana vikenda, subota i nedelja, posle drugog upisnog kruga u školama kada je svima potrebno rasterećenje i kada se završe svi studentski rokovi.

Prvog dana organizuje se omladinski kamp dok je drugi dan namenjen samom splavarenju niz Ibar sve do Raške.

  • Ova manifestacija šalje nenasilnu i prijateljsku poruku svima koji bi da nameću granice da nije prirodno postavljati granice gde ne treba da postoje. Kulturnim vikend događajem po završetku školskih obaveza a na početku letnje sezone razbijamo predrasude i strahove svima koji se plaše da prisustvuju nepoznatom.
  • Osnovni cilj manifestacije je sklapanje prijateljstava, povezivanje i uključivanje u rad prijatelja i iz drugih Opština i Gradova na unapređenju manifestacije.
  • Motivišemo omladinu i studente na kreativnost i volonterski rad u organizaciji, dodeljuju se precizni radni zadaci gde timskim i individualnim radom, afirmišemo mlade i ambiciozne kroz organizaciju i manifestaciju.
  • Mladi se nadmeću i takmiče u sportskim aktivnostima na terenu i u vodi.
  • Kuvari se takmiče u kuvanju ribljih čorbi.
  • Radimo na podizanju ekološke svesti sa posebnim akcentom na zaštitu reke kao vodenog resursa bitnog za zdravu životnu sredinu u eko sistem.
  • Manifestacija ima turistički domen koji treba svakako da pokaže lepote ovog prostora i da svaki gost koji poseti ovaj prostor ima nezaboravne sadržaje na svom godišnjem odmoru. Ovaj prostor pored izuzetnih lepota koje pruža Kopaonik, u letnjem periodu, zatim banja koje postoje u našem prostoru, Banjska, Vučanska Banja i ostataka starih srednjevekovnih gradova Galič u Sočanici, Brnjaci u Zubinom potoku, Tvrđave na Zvečanskom visu daje dosta mogućnosti za istraživanjem istorijskih priča sa ovih prostora. Ukoliko znatiželjni požele da zađu južnije od Ibra otvoriće se široki spektar znamenitih i značajnih lepih lokacija.

Poseban doživljaj pružaju naši manastiri koji su u našem okruženju u sastavni deo lepote našeg prostora.

Dakle, Srpska kulturna baština sa Kosova i Metohije zajedno sa prelepim lokacijama “stare” Raške čine jednu neraskidivu celinu prirodnih i istorijskih lepota Srbije koje svakako treba posetiti!

 

Mlad čovek treba svoje vreme da ispuni korisnim sardžajima, prema njegovom interesovanju kojim jača svoje intelektualne i duhovne kapacitete svoje ličnosti. Kreativnost, originalnost, kultura predstavlja domen kojom se obogaćije svaki pojedinac pored svih drugih intelektualnih i stručnih edukacija. Upravo naša organizacija daje prostor za kulturnu emancipaciju i kreativno delovanje i napredovanje mladih kroz upoznavanje sa vrednostima naše nacije.

Pred Vama je Splavarenje Ibrom Spust Bez Granica iz Leposavića.

Sa tradicijom postojanja od 15 godina i svojom bogatim iskustvom koje se prenosi na naše članove organizacije .

Putovanja, druženja, upoznavanje tradicije i kulture naše zemlje, upoznavanje tradicija drugih nacija jeste kulturni impuls svakome ko želi da razvija svoju mentalnu širinu, otvorenost, ljudskost.

Mladi u svom razvojnom periodu svakako trebaju da ispune vreme vežbajući da upravljaju organizacijom, kreativnim stvaranjem i realizacijom savremenih ideja unapredjuje se sadržajnost koja se nudi mladima i sredini upošte, našim javnim radom predstavljamo mesto i naciju najabolji, mladi javno nastupajići prevazilaze strah od javnog nastupa…

Izvolite posetite nas.

Poklonite nam poverenje i postanite čuvar tradicije svoje nacije!

Splavarenje Ibrom - Rafting on the Ibar river

Rafting na Ibru predstavlja splavarenje i spustanje niz reku čamcima i splavovima u podnožju Kopaonika od opštine Leposavić do opštine Raška