Pravoslavna-duhovna baština Srbije na Kosovu i Metohiji

Srednjovekovni srpski spomenici na Kosovu i Metohiji koja se nalaze na UNESCO Listi svetske kulturne baštine su manastir Dečani, manastir Pećka patrijašija, crkva Bogodorodica Ljeviška u Prizrenu i manstir Gračanica. Oni odražavaju vrhunac vizantijsko-romaničke religiozne kulture, sa jedinstvenim stilom fresko-slikarstva, koji se razvio na prostoru Balkana između 13. i 17. veka.

Svojom arhitekturom i freskama, ali i ikonama i crkvenim nameštajem koji su u njima sačuvani, Pećka patrijaršija, Bogorodica Ljeviška, Gračanica i Dečani pružaju bogatu sliku umetničkih zbivanja u srednjovekovnoj Srbiji. Ona su obeležena praćenjem naprednih tokova vizantijske umetnosti (Pećka patrijaršija, Bogorodica Ljeviška, Gračanica i dečansko slikarstvo), kombinovanim sa elementima istovremene umetnosti Zapada (arhitektura i slikarstvo Dečana). Zahvaljujući svojim ktitorima i njihovim saradnicima, ovi spomenici visoko nadilaze okvire lokalne sredine.

Ovi srednjovekovni srpski spomenici nalazi se na teritoriji AP Kosovo i Metohija, koja je trenutno pod upravom UNMIK-a. Od 2006. upisani su i na UNESCO Listu svetske baštine u opasnosti, zbog nestabilne bezbednosne situacije koja vlada u toj pokrajini. Nakon NATO bombardovanja Jugoslavije 1999.i dolaska međunarodnih mirovnih snaga KFOR-a na Kosovo i Metohiju, albanski ekstremisti su uništili ili teško oštetili preko 100 pravoslavnih crkava i manastira. Pojedini srpski pravoslavni manastiri uspevaju da se održe samo zahvaljujući hrabrosti i požrtvovanju monaha i vojnoj zaštiti međunarodnih mirovnih snaga. Poseta manastirima moguća je samo uz vojnu pratnju KFOR-a.

 

Lepote Srbije na Kosovu i Metohiji – Kosovo and Metohia the face of Europe !

 

 

 

Splavarenje Ibrom - Rafting to Ibar

Rafting na Ibru predstavlja splavarenje i spustanje niz reku čamcima i splavovima u podnožju Kopaonika od opštine Leposavić do opštine Raška