Православно-духовно наслеђе Србије на Косову и Метохији – Orthodox-spiritual heritage of Serbia in Kosovo and Metohija

Средњовековни српски споменици на Косову и Метохији који се налазе на UNESCO Унесковој листи светске културне баштине су Манастир Дечани, Пећка Патријаршија, Црква Богородице Љевишке у Призрену и Манастир Грачаница. Они одражавају врхунац византијско-романичке верске културе, са јединственим стилом фреско сликарства, који се развио на Балкану између 13. и 17. века.

Својом архитектуром и фрескама, као и иконама и црквеним намештајем сачуваним у њима, Пећка патријаршија, Богородица Љевишка, Грачаница и Дечани пружају богату слику уметничких збивања у средњовековној Србији. Обележене су праћењем напредних токова византијске уметности (Пећка патријаршија, Богородица Љевишка, Грачаничко и дечанско сликарство), у комбинацији са елементима савремене западне уметности (архитектура и сликарство Дечана). Захваљујући својим ктиторима и њиховим сарадницима, ови споменици далеко превазилазе границе локалне средине.

Ови средњовековни српски споменици налазе се на територији АП Косово и Метохија, која је тренутно под управом УНМИК-а. Од 2006. године уписани су на Унескову листу светске баштине у опасности, због нестабилне безбедносне ситуације у тој покрајини. Након НАТО бомбардовања Југославије 1999. године и доласка међународних мировних снага КФОР-а на Косово и Метохију, албански екстремисти су уништили или тешко оштетили преко 100 православних цркава и манастира. Неки српски православни манастири успевају да опстану само захваљујући храбрости и пожртвовању монаха и војној заштити међународних мировних снага. Посета манастирима је могућа само уз војну пратњу КФОР-а.

Лепоте Србије на Косову и Метохији представљају лице Европе!

The beauties of Serbia in Kosovo and Metohija represent the face of Europe!

Погледајте избором на линк део Православног верског наслеђа Србског идентитета ! –

Click on the link to see the Orthodox religious heritage of Serbian identity!

Pećka Patrijaršija

Manastir Dečani

Manastir Gračanica

Bogorodica Ljeviška u Prizrenu

Hram Sv. Vasilija Ostroškog u Leposaviću

Manastir Sv. Jovana Krstitelja u Sočanici

Manastir Sv. Kozme i Damjana u Vračevu

Manastir Banjska – zadužbina Kralja Milutina

Hram Sv. Preobraženja u Prilužju

Splavarenje Ibrom - Rafting on the Ibar river

Rafting na Ibru predstavlja splavarenje i spustanje niz reku čamcima i splavovima u podnožju Kopaonika od opštine Leposavić do opštine Raška